Obsah fóra Elsat DISKUZNÍ FÓRUM Elsat DISKUZNÍ FÓRUM
Diskuzní fórum kabelové televize Elsat spol. s r. o.
 
 FAQFAQ   HledatHledat   Seznam uživatelůSeznam uživatelů   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   RegistraceRegistrace 
 ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Obraz 16:9

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Elsat DISKUZNÍ FÓRUM -> Kabelová televize
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Ladman



Založen: 26.1.2008
Příspěvky: 73
Bydliště: České Budějovice - Máj

PříspěvekZaslal: pá únor 11, 2011 8:07 am    Předmět: Obraz 16:9 Citovat

Chtěl jsem se zeptat, proč není plnohodnotný obraz u TV stanic jako AXN, všechny tři Viasaty a Discovery. Pokud tyto vysílají formát 4:3 je vše v pořádku, ale když vysílají ve formátu 16:9 není obraz na celé obrazovce, ale je jen jakýsi obdélník uprostřed obrazovky. Obraz jde samozřejmě vyzoomovat, ale kvalita je poté prachbídná. Dříve tento problém byl i u stanice Spektrum, nyní již vysílá v pořádku, ale kvalita obrazu (datový tok) je velice špatná. S kvalitou obrazu mám problém i u CS Filmu, kde když běží třeba ukázky z nových filmů je to velmi znát. U starších černobílých filmů to tak znát není.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
taipan
Moderátor


Založen: 22.11.2006
Příspěvky: 1443
Bydliště: České Budějovice

PříspěvekZaslal: pá únor 11, 2011 8:40 am    Předmět: Citovat

Především je potřeba si upřesnit, jestli mluvíme o digitální nebo analogové nabídce. Pokud se týká nabídky digitální, je to jednoduché - programy do sítě posíláme v takovém stavu, v jakém je nabereme z distribučních cest (satelitů), které jsou pro různé programy pochopitelně různé. A záleží na tom, v jaké podobě je ten či onen program v distribučním streamu šířen. K tomu, aby se správně a automaticky přepínaly formáty obrazu na širokoúhlých televizorech, je potřeba, aby signál obsahoval povely WSS (wide screen signal). Pokud přítomen je, přepínání funguje. Pokud nikoliv, program se na wide televizorech chová jako letterbox. Stejné to je s přítomností/nepřítomností EPG u toho kterého programu. Na to, zda jsou tyto přídavné informace do signálu v distribučních satelitních streamech provozovateli programů vkládány, nemáme jakožto kabelový operátor žádný vliv, signál posíláme dále do sítě tak, jak ho nabereme.

V analogové nabídce je to trochu jinak. I pokud je v distribučním streamu povel WSS přítomen, aby fungoval následně i po převodu programu do analogové podoby, je potřeba specifická a finančně značně nákladná technologie, která je jednak dostupná teprve poměrně krátkou dobu a zadruhé pro některé programy není k dispozici vůbec. Vzhledem k tomu, že se u analogové nabídky přece jen jedná už o pomalu odcházející formát, nemá smysl investovat statisíce korun na výměnu technologie u některých stávajících programů, tyto peníze se dají lépe využít pro rozšíření digitální nabídky. Proto jsou některé programy v analogové nabídce zpracovávané starší technologií nepodporující WSS šířeny ve formátu letterbox a na wide televizích je potřeba použít funkci zoom.

A co se týče datového toku a následné výsledné kvality obrazu - to je přece obecný problém od začátku digitálního vysílání. Provozovatelé programů a distribučních platforem šetří na pronájmu za satelitní kapacitu tím, že přiškrcují bitrate a cpou do paketů co nejvíce programů, i když v tristní obrazové kvalitě. To je sice ostuda, ale zde jsme též proti tomuto postupu bezmocní. Co si myslet o situaci, kdy pro opravdu kvalitní obraz SD programu v MPEG2 by byl potřeba datový tok cca 6 - 8 Mbit/sec, ale reálně program jede s bitrate 2 - 3 Mbit/sec? A ani žádné statistické multiplexování to nezachrání.
Program Spektrum je momentálně v síti šířen dvojmo - jednak v paketu X z distribuční trasy UPC Direct na Thoru a podruhé v rámci testů na porovnání v testovacím paketu na K 36 z CS Linku na Astře 3. Z Thoru se obraz zdá subjektivně o něco lepší, ale podle mého názoru je to opět jen otázka času, než UPC zahltí své nové transpondéry na Thoru novými programy tak, že opět začne drasticky škrtit bitrate jako dříve na Astře.
_________________
taipan, technik ELSAT s.r.o.
Zdejší neomezený despotický vládce
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Ladman



Založen: 26.1.2008
Příspěvky: 73
Bydliště: České Budějovice - Máj

PříspěvekZaslal: pá únor 11, 2011 9:09 am    Předmět: Citovat

Děkuji za vyčerpávající odpověď. Na mysli jsem měl nabídku digitální, analog nesleduji vůbec (kvůli kvalitě obrazu). Děti pouze někdy sledují Cartoon Network, pokud by ten byl v digitální nabídce, byl bych rád.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
taipan
Moderátor


Založen: 22.11.2006
Příspěvky: 1443
Bydliště: České Budějovice

PříspěvekZaslal: pá únor 11, 2011 9:36 am    Předmět: Citovat

Analogová nabídka už ze své technické podstaty vlastně není určena pro moderní LCD a PDP televizory s plochou obrazovkou s vyšším rozlišením HD Ready a především Full HD, protože na nich z toho důvodu prostě nevypadá už moc dobře. To ovšem není ani chyba analogového signálu, ani nových televizí, jen si spolu už jednoduše nerozumí. Tento analogový signál v normě PAL technologicky v minulosti byl a stále je určen především pro klasické televizory s CRT obrazovkami, kterých je mezi lidmi stále velmi mnoho, především jakožto druhé a třetí televize v bytech, dále různé video a HDD/DVD rekordéry, analogové TV PC karty atp. Proto je o tento signál stále zájem a proto ho stále šíříme a šířít budeme. Z výše zmíněných důvodů je tedy také nespravedlivé a vlastně i nepravdivé tvrdit, že analogový signál je nekvalitní. Není. Je takový, jaký má být a funguje dobře tam, kde tak fungovat má. Nevypadá dobře na placatých televizích, protože pro ně není z podstaty určen.
Je to vlastně totéž, jako je to s analogovým satelitním signálem. Pravda je taková, že přechod na DVB-S měl úplně jiné důvody (úspora peněz za satelitní kapacitu) než kvalitu signálu/obrazu. Smutnou pravdou je, že i s ohledem na příspěvek výše analogový satelitní signál měl vyšší (často značně) obrazovou kvalitu než současné digitálně šířené programy s vysokou kompresí a nízkým bitrate. Je sice pravda, že dig. sat. signál umožnil zavedení některých nových přídavných služeb (např. EPG), ale domnívám se, že většina diváků by tuto pochybnou "výhodu" ráda vyměnila za pořádnou kvalitu obrazu jakou míval analogový satelitní signál. Bohužel divácké preference jsou pro provozovatele programů až na posledním místě. A proto by také jen velmi těžko obstálo tvrzení, že analogový satelitní signál je nekvalitní, kvůli tomu, že současné DVB-S sat. přijímače si s ním nerozumí.

To jen tak na okraj kvůli vysvětlení a uvedení některých skutečností na pravou míru.
_________________
taipan, technik ELSAT s.r.o.
Zdejší neomezený despotický vládce
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Elsat DISKUZNÍ FÓRUM -> Kabelová televize Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Český překlad phpBB Czech - www.phpbbcz.com