Obsah fóra Elsat DISKUZNÍ FÓRUM Elsat DISKUZNÍ FÓRUM
Diskuzní fórum kabelové televize Elsat spol. s r. o.
 
 FAQFAQ   HledatHledat   Seznam uživatelůSeznam uživatelů   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   RegistraceRegistrace 
 ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Nastupující digitalizace

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Elsat DISKUZNÍ FÓRUM -> Kabelová televize
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
taipan
Moderátor


Založen: 22.11.2006
Příspěvky: 1444
Bydliště: České Budějovice

PříspěvekZaslal: st září 03, 2008 1:14 pm    Předmět: Nastupující digitalizace Citovat

Jak už někteří naši účastníci zjistili ze zpráv v médiích a na Internetu, i u nás v Jihočeském kraji se rychle přibližuje termín pozemní digitalizace. V praxi to znamená tu změnu, že z pozemního televizního vysílače na Kleti se na pozici (televizním kanálu) K 49, kde nyní analogově vysílá program ČT 2, tento analogový signál vypne. A místo něj se na tomto televizním kanálu K 49 bude již vysílat signál digitální, tzv. DVB-T. Tento digitální signál bude však již obsahovat nikoliv 1 televizní program, nýbrž hned 4 televizní a 7 rozhlasových programů. Nicméně v praxi to zároveň bude znamenat, že stávající analogový program ČT 2 zmizí a nebude již stávajícími televizory a video a DVD rekordéry přijímatelný.

Co tato změna bude znamenat pro televizní diváky? Pro lidi na individuálním příjmu (rodinné domky, řadovky atp.) nákup doplňkového zařízení, tzv. Set Top Boxů nebo nových televizorů s digitálními tunery, často i úpravu anténního systému na střeše, navíc nutnost přijímat ještě několik let současně digitální i analogový signál (TV Nova a Prima), což nemusí být řešení ani technicky jednoduché, ani nijak levné.
Stejná situace je u bytových jednotek v panelácích a dalších typech společného bydlení se společnou televizní anténou, kde až na malé výjimky bude nutná celková rekonstrukce STA, včetně výměny kabelových svodů a TV zásuvek. To může a bude pro jednotlivé samosprávy znamenat velké finanční výdaje, často v řádu desítek nebo až stovek tisíc korun.

Naproti tomu našich účastníků na kabelové televizi Elsat se tato změna v podstatě nijak netýká, nijak je nepostihne a nebude znamenat pro účastníky žádné finanční výdaje navíc a v podstatě žádné změny. Neboť společnost ELSAT udělá všechny potřebné technické změny za ně! Programy ČT 1 a ČT 2 nabereme z vysílače v digitální podobě, transformujeme a převedeme na běžné a obvyklé analogové tv kanály a tyto programy budou v nabídce kabelové televize i nadále šířeny na obvyklých pozicích a předvolbách televizorů.
Pro naše účastníky nastane jen jediná, drobná a zanedbatelná změna, a to v tom, že s přechodem na digitální zrdoj signálu ČT 1 a 2 budou tyto programy v kabelových rozvodech šířeny již nikoliv se stávajícím zvukovým doprovodem v audio normě D/K (tzv. „východní norma“ – pozůstatek z totalitních dob před rokem 1989), nýbrž v „západní“ (nyní standardní) audio normě B/G, tak jako všechny ostatní programy. V kabelovém rozvodu Písek se tato změna zvukové normy bude týkat i programu TV Nova, který vzhledem k častému rušení obrazu od rozvodů vysokého napětí bude nyní přebírán ze satelitu, aby došlo ke zvýšení kvality obrazu. V rozvodu Vimperk je TV Nova tímto způsobem příjímána a distribuována již cca 1 rok, v ostatních rozvodech zůstane TV Nova zatím v původní podobě v audio normě D/K, až do konečného a úplného přechodu na digitalizaci všech pozemních programů.

Tuto změnu zvukové normy někteří účastníci u svých televizorů ani nepoznají, protože televizor provede změnu automaticky. Druhá část účastníků bude muset změnu zvukové normy u programů ČT 1 a 2 (příp. Nova) provést ručně v menu televizoru. Nejedná se však o nic složitého, pouze je potřeba najít v menu režim mauálního ladění a u příslušných programů přepnout normu z DK na BG. U různých značek a modelů televizorů se může postup a popis položek v menu částečně lišit, ale princip je vždy tentýž.
K žádné jiné změně pro naše účastníky nedochází, dále budou moci sledovat zmíněné programy na stejných předvolbách obvyklým způsobem, na všech televizích v bytě, na videích i DVD rekordérech, bez nutnosti cokoliv dalšího si dokupovat.

Pro progresivnější a technicky zdatnější účastníky navíc budeme nabízet v naší kabelové televizi i možnost přijímat celý digitální paket ČT (ČT 1, ČT 2, ČT 4 i ČT 24) přímo v kabelové digitální podobě. Tento celý paket budeme beze změny šířit i v našem kabelovém rozvodu v digitální nabídce ve formátu DVB-C. Pokud bude účastník chtít přijímat naši digitální nabídku a jeho televizor bude vybaven i digitálním tunerem DVB-C nebo si pořídí náš kabelový DVB-C Set Top Box, budou mu všechny čtyři programy ČT fungovat a zobrazovat se přímo v digitální podobě bez analogové konverze.

Přechod na digitální šíření programů ČT z pozemního vysílače Kleť by měl nastat k 1. 10. 2008 a kabelová televize Elsat je na tuto změnu dobře připravena!
_________________
taipan, technik ELSAT s.r.o.
Zdejší neomezený despotický vládce
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
marcel



Založen: 24.3.2007
Příspěvky: 33

PříspěvekZaslal: st září 03, 2008 5:09 pm    Předmět: Re: Nastupující digitalizace Citovat

taipan napsal:
Jak už někteří naši účastníci zjistili ze zpráv v médiích a na Internetu, i u nás v Jihočeském kraji se rychle přibližuje termín pozemní digitalizace.

Přechod na digitální šíření programů ČT z pozemního vysílače Kleť by měl nastat k 1. 10. 2008 a kabelová televize Elsat je na tuto změnu dobře připravena!



Díky za informaci, za skvělou práci a za zvládnutí všech změn s ohledem na kvalitu a spokojenost klientů Elsat spol. s.r.o. nejen ohledně přenosu TV signálu, ale i internetu.

Hezký den všem,
miroo.Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Xmichal



Založen: 16.9.2008
Příspěvky: 6

PříspěvekZaslal: st září 17, 2008 10:36 am    Předmět: Citovat

Mam dotaz ohledně konverze na analog - a to zda bude signál také s WSS jako u ORF aby fungoval automat. format obrazu. Pokud by tomu tak bylo tak bych se přimlouval i za konverzi CT24 a CT4.

Děkuji....
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
taipan
Moderátor


Založen: 22.11.2006
Příspěvky: 1444
Bydliště: České Budějovice

PříspěvekZaslal: st září 17, 2008 12:08 pm    Předmět: Citovat

U ČT 1 a ČT 2 to po konverzi bude stejně jako u ORF - tzn. i s WSS. Pokud tyto povely bude ČT vysílat.

U ČT 4 a ČT 24 to aspoň prozatím zůstane v analogu tak, jak to je. Tzn. ze satelitu ve formátu 4:3 Letterbox, bohužel bez WSS. Jde o to, že pořízení satelitní technologie na příjem těchto programů stálo nemalé náklady na investicích. A pokud bychom ji teď vyhodili a nakoupili zase za statisíce moduly pro konverzi z DVB-T na něco, co již dobře funguje z jiného zdroje, bylo by to vyhazování peněz oknem. Místo toho za tyto ušetřené prostředky pořídíme konverzní technologii DVB-T - DVB-C tak, aby bylo možno celý paket ČT převést beze změny do digitální nabídky. S tím, že pokud někdo bude chtít přijímat signál všech programů ČT beze změny, tzn. i s povely WSS atp., pak má možnost v této digitální nabídce pomocí STB nebo televizoru s digitálním tunerem DVB-C. I když osobně si myslím, že pro majitele wide televizorů není zas takový problém si pomocí DO přepnout obraz na formát ZOOM manuálně, jsou to jen 1 - 2 stisky tlačítka navíc.
_________________
taipan, technik ELSAT s.r.o.
Zdejší neomezený despotický vládce
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Elsat DISKUZNÍ FÓRUM -> Kabelová televize Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Český překlad phpBB Czech - www.phpbbcz.com